ХАСЕП- нормативни актове
Нормативни актове, свързани с безопасността на храните
- Закон за храните (Обн.ДВ бр.52/09.06.20 г.)
- Закон за управление на агрохранителната верига (Обн. ДВ бр.51/05.06.20 г., в сила от 20.06.2020 г.).
- Наредба № 14 от 9 декември 2021 г. за хигиената на храните (oбн., ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г., в сила от 30.12.2021 г. ).
- Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (Обн. ДВ бр.30/2001г. )
- Наредба за предоставянето на информация на потребителите за
храните, Приета с ПМС № 97 от 19.03.2021 г., обн., ДВ, бр. 25 от 26.03.2021 г., в сила от
10.04.2021 г. - Наредба № 2 от 23 януари 2008 г.за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008 г.).
- Наредба № 3 от 04.06.2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (обн.ДВ бр.51/2007).
- Наредба за хранителните добавки (Обн. ДВ. бр.106 от 15 декември 2021г., в сила от 30.12.2021г.)
- Наредба № 11 от 7 юни 2021 г. за условията и реда за обработване на храни с йонизиращо лъчение и за изискванията към тях – ДВ, бр. 51 от 18 юни 2021 г., в сила от 22.06.2021 г.
- Наредба № 15 от 27 юни 2006 г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони (Обн. ДВ. бр.57 от 14 Юли 2006г.).
- Наредба за изискванията към някои захари, предназначени за консумация от човека (Обн. ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2023г.)
- Наредба за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели (Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001 г.).
- Наредба № 15 от 28 юни 2002 Г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните (Загл. изм. – ДВ, бр. 62 ОТ 2006 г., в сила от 01.08.2006 г.).
- Наредба № 2 от 27 март 2024 г. за условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни – ДВ, бр. 31 от 9 април 2024 г., в сила от 24.04.2024 г.
- Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на училищата и на детските заведения, в сила от 13.02.2021г., Обн. в ДВ бр.8 от 29 Януари 2021 г.
- Наредба№ 6 от 2011 г.за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения.
- Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията текст от значение за ЕИП.
- Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно хигиената на храните.
- Регламент (EО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход и др.
- Регламент (ЕС) 2017/2158 на Комисията от 20 ноември 2017 г. за установяване на мерки за смекчаване на последиците и референтни нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителните продукти.
- Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.
- Регламент (ЕС) 2021/382 на Комисията от 3 март 2021 година за изменение на приложенията към Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно хигиената на храните по отношение на управлението на хранителните алергени, преразпределянето на храните и културата на безопасност на храните.
Имате други въпроси относно нормативните актове, свързани с ХАСЕП? Свържете се с нас!
Адрес: България, Бургас, бул. "Тракия", жк "Славейков" бл.78 Б
Страници
Последни публикации
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
май 21, 2019
Безопасност на храните – какво трябва да знаете
март 21, 2019
Принцип 7 на НАССР: правилно водене на чек – листи
ноември 23, 2018