ХАСЕП- нормативни актове

Нормативни актове, свързани с безопасността на храните

  1. Закон за храните (Обн.ДВ бр.52/09.06.20 г.)
  2. Закон за управление на агрохранителната верига (Обн. ДВ бр.51/05.06.20 г., в сила от 20.06.2020 г.).
  3. Наредба № 14 от 9 декември 2021 г. за хигиената на храните (oбн., ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г., в сила от 30.12.2021 г. ).
  4. Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (Обн. ДВ бр.30/2001г.  )
  5. Наредба за предоставянето на информация на потребителите за
    храните, Приета с ПМС № 97 от 19.03.2021 г., обн., ДВ, бр. 25 от 26.03.2021 г., в сила от
    10.04.2021 г.
  6. Наредба № 2 от 23 януари 2008 г.за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008 г.).
  7. Наредба № 3 от 04.06.2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (обн.ДВ бр.51/2007).
  8. Наредба за хранителните добавки (Обн. ДВ. бр.106 от 15 декември 2021г., в сила от 30.12.2021г.)
  9. Наредба № 11 от 7 юни 2021 г. за условията и реда за обработване на храни с йонизиращо лъчение и за изискванията към тях – ДВ, бр. 51 от 18 юни 2021 г., в сила от 22.06.2021 г.
  10. Наредба № 15 от 27 юни 2006 г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони (Обн. ДВ. бр.57 от 14 Юли 2006г.).
  11. Наредба за изискванията към някои захари, предназначени за консумация от човека (Обн. ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2023г.)
  12. Наредба за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели (Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001 г.).
  13. Наредба № 15 от 28 юни 2002 Г. за изискванията към използване на ароматизанти в храните (Загл. изм. – ДВ, бр. 62 ОТ 2006 г., в сила от 01.08.2006 г.).
  14. Наредба № 2 от 27 март 2024 г. за условията и реда за вземане на проби и лабораторно изпитване на храни – ДВ, бр. 31 от 9 април 2024 г., в сила от 24.04.2024 г.
  15. Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на училищата и на детските заведения, в сила от 13.02.2021г., Обн. в ДВ бр.8 от 29 Януари 2021 г.
  16. Наредба№ 6 от 2011 г.за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения.
  17. Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 година за предоставянето на информация за храните на потребителите, за изменение на регламенти (ЕО) № 1924/2006 и (ЕО) № 1925/2006 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 87/250/ЕИО на Комисията, Директива 90/496/ЕИО на Съвета, Директива 1999/10/ЕО на Комисията, Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета, директиви 2002/67/ЕО и 2008/5/ЕО на Комисията и на Регламент (ЕО) № 608/2004 на Комисията текст от значение за ЕИП.
  18. Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно хигиената на храните.
  19. Регламент (EО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход и др.
  20. Регламент (ЕС) 2017/2158 на Комисията от 20 ноември 2017 г. за установяване на мерки за смекчаване на последиците и референтни нива за намаляване на наличието на акриламид в хранителните продукти.
  21. Регламент (EС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.
  22. Регламент (ЕС) 2021/382 на Комисията от 3 март 2021 година за изменение на приложенията към Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно хигиената на храните по отношение на управлението на хранителните алергени, преразпределянето на храните и културата на безопасност на храните.
НАССР България
Имате други въпроси относно нормативните актове, свързани с ХАСЕП? Свържете се с нас!
Адрес: България, Бургас, бул. "Тракия", жк "Славейков" бл.78 Б