Програми за прилагане на добри практики

Програми за прилагане на добри практики

Добрите производствени и хигиенни практики контролират  дейностите, свързани с производството и търговията на храни. Прилагането им на практика изисква разработването на писмени програми за самоконтрол,  извършващи се в обекта.

СГРАДИ, ПОМЕЩЕНИЯ И ТЕХНОЛОГИЧНО ОБУРУДВАНЕ

  1. В обектите за производство и търговия с храни трябва да има разработена програма , съобразена с  хигиенните изиквания за устройството на сградите и помещенията за:
  • Използваните материали в помещенията за обработка на храните за изработване на работните повърхности и необходимото оборудване.
  • Устройството на помещенията се отразява върху цветна схема, където се виждат пътищата, по които се придвижват суровините, готовите храни и твърдите отпадъци .
  • Изграждане на водоснабдяване, вентилация, канализация, осветление, санитарни помещения, съобразени с изискванията за безопасността на храните.
  • Система за събиране и изнасяне на твърдите отпадъци на отпадъците – внедрява се с цел предотвратяване  и ограничаване замърсяването и вредното въздействие върху храните, човешкото здраве и околната среда. От значение са следните отпадъци:  отпадък при обработката на храната;  негодни за консумация и преработка материали. Отпадъците се отстраняват от общинска фирма. При събиране, съхранение, предаване на отпадъците се спазват принципите на разделност.
  • Определя се капацитета на обекта за безопасно приготвяне или предлагане на видовете храни.
  1. За осигуряване на правилната работа на технологичното оборудване се разработва писмена програма за неговото поддържане и калибрирането, която включва:
  • Списък на оборудването, което изисква периодична поддръжка (фризери, хладилници, фурни, фритюрници, топлинни витрини и др.)
  • Определяне на температурните параметри, които трябва да осигурява оборудването за съхранение (хладилно или топлинно) и за приготвяне на храните;
  • Процедура за извършване калиброването на технологичното оборудване и инструкции, определящи: вида на оборудването, честотата на калибриране, както и използвания метод и отговорника за това.

ПРИЕМАНЕ НА СУРОВИНИ, ХРАНИ И ОПАКОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

Програмата за осигуряване доставката на безопасни суровини, храни и опаковъчни материали трябва да обхваща следното:

  • Списък на доставчиците;
    1. Количествените възможности и осигурените съоръжения за съхранение на приеманите  суровини, храни и опаковъчни материали;
    2. Процедура за проверка на: документацията, която придружава доставката; състоянието на приеманите храни; целостта на опаковките и контейнерите;
    3. Етикетиране;
    4. Процедура за отказване приемането на храни със съмнения за годността им или с видими белези на развала;
    5. Водене на дневник за извършения входящ контрол на суровини, храни и материали.
    6. За да се спазва хигиената в обектите и да не се допускане замърсяване на храните, трябва да бъде разработена и приложена програма за почистване на помещенията, прилежащите територии, работните повърхности и технологичното оборудване. Тя съдържа процедури, които определят:Инструкция за извършване на входящия контрол, определяща какво и по какъв начин се контролира, кой и кога извършва контрола и т.н.

СЪХРАНЕНИЕ НА ХРАНИТЕ

Програмата за съхранение на суровини и готови храни трябва да осигури защита срещу възможността от замърсяване на храните и продуктите  с болестотворни микроорганизми, чужди тела или химични вещества и включва процедури за:

  • Съхранение на различни групи храни поотделно;
  • Спазване на принципа «Пръв влязъл, пръв излязъл» и за проследяване сроковете на годност;
  • Ежедневно наблюдение и отчитане на поддържаните температури в съоръженията;
  • Съхранение на опаковъчните материали и използваните в обекта химически вещества;

ПОДДЪРЖАНЕ НА ХИГИЕННОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЕКТА

1.Определяне на период, през който се извършва основно почистване на обекта. Ежедневното почистване и дезинфекция на помещения, работни повърхности     и оборудване

–      Текущо почистване по време на работа

–       Събирането и изнасянето на отпадъците

–       Мерките за контрол върху вредителите

–       Предпазните мерки за съхранение на химичните вещества

–       Отговорностите на външна фирма, наета да извършва почистването

2. За реалното прилагане на програмата се разработват интрукции, които определят:

  • Какво ще се почиства и дезинфекцира;
  • Каква ще бъде честотата на извършване на почистването и дезинфекцията;
  • Какви методи ще се използват за почистване и дезинфекция;
  • Почистващите препарати и тяхната концетрация, използвани за почистване и дезинфекцията, също така и инвентара, с който се работи
  • Лицата – отговорници за извършването на почистването и дезинфекцията;
  • Вида и честотата на проверките на ефективността на почистването и дезинфекцията.

ТЕХНОЛОГИЧНА ОБРАБОТКА НА ХРАНИТЕ

  1. Програмата за осигуряване на безопасна технологична обработка на храните трябва да включва процедури за извършване на:
  • Първичната обработка на различните видове суровини  –  осигуряване на разделност по място, по време или функционално . Определяне на параметрите за време, температура, големина на порциите и т. н. при топлинната им обработка
  1. Разработват се  и детайлни инструкции за:
  • Измиването и дезинфекцията на пресни яйца от птици
  • Размразяване на замразените храни
  • Затопляне преди сервиране на готови храни

ЛИЧНА ХИГИЕНА НА ПЕРСОНАЛА

  1.  Персоналът може да бъде директен или вторичен източник на замърсяване на храните – чрез облеклото, косата и т.н. – или чрез извършване на действия. За да се осигури високо ниво на личната хигиена на работниците, влизащи в пряк контакт с храните, следва да се изработи и приложи програма, коята включва процедури за:
  • Поддържане личната чистота на персонала (съоръжения, миещи средства, сантарни възли, места за съхранение на личните вещи и т. н.);
  • Осигуряване на чисто работно облекло, предпазни средства, ръкавици и други;
  • Задължително съобщаване за наранявания или заболяване, както и за отстраняване от работа в такива случаи.
  1.  Работниците трябва да прилагат хигиенните практики на дело при обработване, приготвяне и предлагане на храните. За целта трябва да се разработят писмено задължителни действия за:
  • Измиване на ръцете (кога, как, с какво);
  • Смяна на работното облекло;
  • Съхраняване на лични вещи и облекло;
  • Поведение в работните помещения;
  • Използване на прибори, ръкавици и други при предлагане/сервиране на готови за консумация храни.

ОБУЧЕНИЕ НА ПЕРСОНАЛА

Всеки член от персонала трябва да има определени отговорности и правомощия и да бъде обучен в съответствие с изскванията на заеманата от него длъжност. Обучение се осигурява на всеки новопостъпил работник. За целта трябва да се разработи програма, която да определи:

  • Вида и нивото на обучение, съобразено с отговорностите на всеки член от персонала
  • Формите на обучение ( въвеждащо, опреснително и т.н.)
  • График и място на провеждане;
  • Темите на обучение;
  • Лекторите и работниците, подлежащи на обучение.
  • За проведеното обучение се изисква документация.

КОНТРОЛ ВЪРХУ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Във всеки обект трябва има разработена програма за контрол върху вредителите (гризачи, насекоми и др.) с цел недопускането им в обекта и изчистването им при установено присъствие. Писмената програма трябва да включва: отговорното лице в обекта, името на фирмата, провеждаща метода третиране, карта на заложените примамки, използваните препарати и концентрацията им, вида и честотата на проверките.

НАССР България
За повече информация относно НАССР системите се свържете с нас:
Адрес: България, Бургас, бул. "Тракия", жк "Славейков" бл.78 Б